+90-212-706-1010

Bilişim Hukuku Konulu Makaleler

video şantaj suçu

Video Şantaj Suçu

Video Şantaj Suçu

Video şantaj suçu, failin özel video görüntülerini ifşa etme tehdidiyle işlenen ve bilişim suçları kapsamına giren bir suçtur. Fotoğraf ve video ile şantaj, farklı ülkelerdeki kişiler tarafından değişik yöntemlerle işlenebilen ve farklı türleri olan bir suç tipidir. Failin, mağdurun kendi rızasıyla çektiği müstehcen görüntülerle şantaj yapması yaygın bir suç tipidir. Ancak bu makalenin konusu ağırlıklı olarak Whatsapp, Skype, Imo veya Messenger gibi programlar ile görüntülü konuşma sırasında habersizce kaydedilen müstehcen görüntülerle işlenen video şantaj suçlarıdır. Bu tür görüntü kaydıyla şantaj suçlarına, suçun işlendiği programın adına göre Skype şantaj veya Whatsapp şantaj da denilmektedir. Facebook üzerinden şantaj suçlarında ise görüntü kaydı Messenger ile gerçekleştiğinden Messenger şantaj terimi de sıkça kullanılmaktadır.

Görüntülü Konuşmada Video Kaydı İle Şantaj

Video şantaj suçu işleyen kişiler, kurbanlarını Facebook, Instagram, Linkedin gibi sosyal medya siteleri veya evlilik ya da arkadaşlık sitelerinde bulmaktadır. Profesyonel bir şantajcı rastgele hedef seçmekten ziyade para koparabileceği belirli meslek gruplarından kişileri hedef almaktadır. Bu tür şantaj suçlarında genelde doktor, pilot, iş adamı, yönetici gibi üst düzey meslek sahibi kişiler hedef alınmaktadır. Fail, internet üzerinde ilk teması kurduktan sonra kurban olarak seçtiği kişiyi görüntülü konuşma yapabileceği bir platforma davet etmektedir. Bu da genellikle Whatsapp, Skype, Messenger veya IMO tarzı video görüşme programları olmaktadır. Görüntülü konuşmaya geçildikten sonra cinsel içerikli bir sohbet başlatan şantajcı ardından kurbana soyunan bir kadın videosunu adeta canlı bir görüntü gibi göstermektedir. Görüntünün canlı ve gerçek olduğuna inanan kurban, şantajcının yönlendirmesiyle benzer müstehcen görüntüler vermekte ardından da videosu kaydedilmektedir.

video şantaj

Skype, Whatsapp ve Messenger Üzerinden Şantaj Suçu

Video kayıt sonrası şantaja başlayan kişi, mağdurdan derhal kendisine para göndermesini aksi takdirde ise kurbanın videosunu yakınlarına göndereceğini söylemektedir. Para tahsili için genelde banka hesabı verilmemekte ve Fas veya Bulgaristan gibi ülkelerdeki kişilere Western Union veya benzeri ödeme sistemleri ile para gönderilmesi istenmektedir. Bu tür video şantaj suçu işleyen kişilerden daha profesyonel olanları henüz mağdurun görüntüsünü kaydetmeden mağdurun sosyal medya sitelerindeki arkadaşlarını kopyalamaktadır ve arkadaş listesindeki kişilere görüntüleri göndermekle tehdit etmektedir. Eğer mağdur kişi, para yatırmazsa görüntüler gerçekten yayınlanmakta ama mağdur para yatırırsa görüntüler yayınlanmamakta ancak tekrar para istenmektedir. Eğer mağdur ikinci kez para gönderirse bu sefer üçüncü kez para istenmektedir. Dolayısıyla şantaja boyun eğip şantajcıya istediği parayı vermek kesinlikle çözüm değildir. Fakat para yatırılmadığında da görüntüler ifşa edildiği için hiçbir şey yapmamak da sorunu çözmemektedir. Video şantaj suçlarında tek çözüm bu alanda uzman bir bilişim avukatından hukuki ve teknik yardım almaktır.

Video Şantaj Mağdurlarına Avukatlık Desteği

Bu tür şantaj suçlarında profesyonel destek alınması ve görüntülerin internet ortamında yayılmadan derhal hukuki yoldan çıkartılması önem arz etmektedir. Skype şantaj ve Whatsapp şantaj türü video kaydı ile işlenen suçlarda 10 yıldır mağdurlara hukuki destek veren ve bu nedenle sıklıkla taklit edilen Avukat İlker Atamer ve ekibinden bu konuda hukuki ve teknik destek almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Failin yakalanması, görüntülere el konulması ve ayrıca görüntülerin yayınlanmaması veya yayınlanması halinde hızlı bir şekilde internetten çıkartılması konusunda bizden destek alabilirsiniz.